Ουκρανικό δημοσίευμα προς Ελλάδα: Δώστε Patriot αλλιώς ξεχάστε τα πλοία σας στη Μαύρη Θάλασσα
Να παραχωρήσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία και να περιορίσει τη συμμετοχή ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου καλεί την Ελλάδα ο Ουκρανός αρθρογράφος Serhiy Gursky, σε κείμενό του στο Channel 24 για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.
Το δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγει το Bankingnews, συνδέει τη στάση της Αθήνας για τη θαλάσσια ασφάλεια με τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ουκρανική αεράμυνα, παραχωρώντας πυραύλους για τα συστήματα Patriot.
Η έκκληση για Patriot και ρωσικό πετρέλαιο
Σύμφωνα με το κείμενο του Gursky, η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει τη συμμετοχή των εφοπλιστών της στις μεταφορές ρωσικού αργού και να συνδράμει στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Ο αρθρογράφος παρουσιάζει την παραχώρηση πυραύλων Patriot ως έμπρακτη υποστήριξη προς την Ουκρανία και ως συμβολή στην προστασία των λιμανιών και της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.
Το άρθρο αναφέρεται σε στοιχεία για τη δραστηριότητα ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου. Επικαλείται, μεταξύ άλλων, εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες πλοία ελληνικών συμφερόντων μετέφεραν σημαντικό μέρος των θαλάσσιων εξαγωγών ρωσικού αργού σε ορισμένες περιόδους του 2026.
Ο Gursky υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου ενισχύουν τον ρωσικό προϋπολογισμό και καλεί την Αθήνα να περιορίσει τη σχετική δραστηριότητα. Παράλληλα, επικρίνει την άρνηση μεταφοράς πυραύλων Patriot από τα ελληνικά αποθέματα.
Η θέση της Αθήνας για τα ελληνικά αποθέματα
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι στηρίζει την Ουκρανία, αλλά δεν προτίθεται να λάβει μέτρα που θα επηρεάσουν τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία, χωρίς να υπονομεύει την εθνική της άμυνα.
Η συζήτηση για τους Patriot αφορά πυραύλους αναχαίτισης που βρίσκονται στα αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η Αθήνα δεν έχει ανακοινώσει μεταφορά πυραύλων Patriot στην Ουκρανία.
Το ζήτημα της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα
Η ασφάλεια των εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών στην περιοχή, μετά από επιθέσεις και περιστατικά που έχουν επηρεάσει τη ναυσιπλοΐα. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την προστασία των θαλάσσιων οδών, ενώ η Άγκυρα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες διαλόγου με το Κίεβο και τη Μόσχα.
Στις 28 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Άμυνας της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας καταδίκασαν επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων και κάλεσαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα και τις θαλάσσιες υποδομές στη Μαύρη Θάλασσα.
Το άρθρο του Channel 24 εντάσσει τις ελληνικές μεταφορές ρωσικού πετρελαίου και τη μη παραχώρηση Patriot στη συζήτηση για την ασφάλεια της περιοχής. Ο συντάκτης καλεί την Αθήνα να περιορίσει τις πρώτες και να ενισχύσει την ουκρανική αεράμυνα.
Πηγές: Bankingnews, Channel 24, Kyiv Post, Defense News.
