Ραγδαίες εξελίξεις: Ζελένσκι δέχεται πάγωμα του μετώπου – Τι είπε για το 75% της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ανοικτός στο ενδεχόμενο να παγώσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά μήκος της σημερινής γραμμής του μετώπου εμφανίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Fox & Friends» του αμερικανικού δικτύου Fox News. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε μια κατάπαυση του πυρός ρεαλιστικό τρόπο για να σταματήσουν οι μάχες, ξεκαθάρισε όμως ότι το Κίεβο θα ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους του.

Η τοποθέτησή του ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μπράιαν Κιλμίντ, ο οποίος τον ρώτησε αν θα δεχόταν μια ειρηνευτική συμφωνία που θα «πάγωνε» την κατάσταση όπως είναι εκείνη τη στιγμή, με την Ουκρανία να διατηρεί το 75% ή περισσότερο της επικράτειάς της.

«Ναι, τώρα πρέπει να παγώσουμε», απάντησε ο Ζελένσκι. Πρόσθεσε ότι η κατάπαυση του πυρός —ή, όπως το διατύπωσε, «να σταματήσουν οι σκοτωμοί»— θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα, είπε ότι το πάγωμα των εχθροπραξιών είναι το ελάχιστο που ζητά σήμερα η Ουκρανία από τη Ρωσία.

Η αναφορά στο 75% έχει ιδιαίτερη σημασία για την ερμηνεία της είδησης. Το ποσοστό διατυπώθηκε από τον δημοσιογράφο ως μέρος της ερώτησης. Ο Ζελένσκι δεν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία ούτε ότι παραχωρεί επίσημα το υπόλοιπο 25% της χώρας στη Ρωσία. Η απάντησή του αφορούσε την προοπτική να σταματήσουν οι μάχες στις γραμμές που θα ισχύουν εκείνη τη στιγμή.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά το Κίεβο

Ο Ζελένσκι συνέδεσε την προοπτική κατάπαυσης του πυρός με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας. Όπως είπε, η Ουκρανία θα απευθυνθεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στους Ευρωπαίους συμμάχους της, ζητώντας διαβεβαιώσεις που θα αποτρέψουν μια νέα επίθεση στο μέλλον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει ότι η χώρα του δεν θέλει να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με κατοχή, επιθέσεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά από μια προσωρινή παύση των μαχών. Για το Κίεβο, επομένως, το πάγωμα της γραμμής του μετώπου δεν αρκεί από μόνο του. Η συζήτηση αφορά και το πλαίσιο που θα εξασφάλιζε ότι η κατάπαυση θα διατηρηθεί.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ζελένσκι τόνισε ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το μέλλον της Ουκρανίας πρέπει να περιλαμβάνει την ίδια τη χώρα. «Μη μιλάτε για εμάς χωρίς εμάς», ήταν το μήνυμά του προς όσους συμμετέχουν στις διεθνείς επαφές για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Μόσχα απορρίπτει μια προσωρινή εκεχειρία

Η στάση της Ρωσίας παραμένει βασικό εμπόδιο. Σύμφωνα με το Fox News, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Μόσχα δεν θα δεχόταν εκεχειρία με σκοπό να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία να ανασυνταχθεί και να εξοπλιστεί. Η τοποθέτηση αυτή δεν ήταν απάντηση ειδικά στην τελευταία δήλωση Ζελένσκι, δείχνει όμως τη διαφορά προσέγγισης των δύο πλευρών.

Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε να προτείνει το πάγωμα των γραμμών ως πρώτο βήμα για να σταματήσουν οι απώλειες και να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει εκφράσει επιφυλάξεις για εκεχειρίες που θεωρεί προσωρινές. Ως εκ τούτου, η δήλωση του Ουκρανού προέδρου δεν σημαίνει ότι υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η συζήτηση για το 75% της επικράτειας αναδεικνύει το δύσκολο εδαφικό ζήτημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση. Προς το παρόν, αυτό που έχει δηλώσει ο Ζελένσκι είναι ότι θα δεχόταν να παγώσουν οι σημερινές γραμμές του μετώπου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Πηγές: BankingNews, Fox News, France 24, Ukranews