Απαιτούν να «γδύσουν» την ελληνική αεράμυνα: Ασφυκτικές πιέσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ για 200 ελληνικούς Patriot στην Ουκρανία
Σε μια επικίνδυνη καμπή για την ελληνική εθνική ασφάλεια, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην Αθήνα και τη Μαδρίτη προκειμένου να μεταφέρουν στην Ουκρανία κρίσιμο αμυντικό υλικό. Στο στόχαστρο των Βρυξελλών βρίσκονται 200 αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot PAC-2 από τα αποθέματα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν ασταμάτητα το Κίεβο και οι ουκρανικές υποδομές αεράμυνας καταρρέουν.
Ο μεγάλος «εκβιασμός» των Βρυξελλών: Αντίποινα για τις κυρώσεις;
Όπως αποκαλύπτει το Politico (Playbook), η πολιτική απόφαση για την άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης αναμένεται να ληφθεί στο πλαίσιο των συνόδων των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ στο Δουβλίνο. Εκεί, Ελλάδα και Ισπανία θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων γραφειοκρατών.
Για την Αθήνα, η κίνηση αυτή φέρει έντονα στοιχεία ρεβανσισμού. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ευρωπαϊκή ηγεσία θεωρεί την παράδοση των ελληνικών Patriot ως... «φυσικό αντίτιμο» για τη σθεναρή στάση που κράτησε η Ελλάδα, μπλοκάροντας το 21ο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων ώστε να προστατεύσει τη μεταφορά πετρελαίου από τους Έλληνες εφοπλιστές. Από την άλλη, η Ισπανία στοχοποιείται λόγω της αντίθεσής της στη γραμμή της ΕΕ για τον πόλεμο στη Γάζα και των χαμηλών αμυντικών της δαπανών στο ΝΑΤΟ.
Τι απαιτούν από την Ελλάδα: Τα 200 PAC-2 και το τρίγωνο με τη Νορβηγία
Σύμφωνα με αποκαλύψεις του ουκρανικού τύπου (NV.ua) και διεθνών δικτύων (Bloomberg, Politico), το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο το απόθεμα των 200 πυραύλων PAC-2 της Ελλάδας, με το επιχείρημα ότι η επιχειρησιακή τους ζωή —μετά από 23 χρόνια υπηρεσίας— πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο, οι πύραυλοι αυτοί παραμένουν απολύτως λειτουργικοί και ζωτικής σημασίας για την αεράμυνα των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Για να ξεπεραστούν τα νομικά και πολιτικά εμπόδια, οι σύμμαχοι επεξεργάζονται ένα ειδικό σχήμα:
- Η Νορβηγία θα αγοράσει τους πυραύλους PAC-2 από την Ελλάδα.
- Στη συνέχεια, το Όσλο θα τους δωρίσει απευθείας στις ένοπλες δυνάμεις του Zelensky.
Παράλληλα, στο τραπέζι είχε τεθεί στο παρελθόν ακόμα και η παραχώρηση ολόκληρων συστοιχιών Patriot (από τις έξι που διαθέτει η χώρα μας), σενάριο που μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκρούσει, υπενθυμίζοντας ότι ήδη διαθέτει συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ενώ έχει ήδη προσφέρει στην Ουκρανία συστήματα Sea Sparrow και Crotale.
«Δραματική έλλειψη» Patriot στην Ευρώπη – Το μέτωπο της Μέσης Ανατολής
Η πίεση προς την Ελλάδα και την Ισπανία πηγάζει από τη γενικευμένη απελπισία των δυτικών συμμάχων. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρωτοφανή εξάντληση των αποθεμάτων της. Χώρες όπως η Ολλανδία ξεκαθάρισαν επίσημα ότι δεν διαθέτουν πλέον άλλα περιθώρια παραχώρησης αεράμυνας, ενώ η Γερμανία προσπαθεί να διατηρήσει τα ελάχιστα απαιτούμενα όρια για τη δική της ασφάλεια.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορίσει τις αποστολές πυραύλων προς την Ευρώπη, καθώς η παραγωγή ανακατευθύνεται λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Με τον Zelensky να ζητά εσπευσμένα 100 πυραύλους Patriot κάθε μήνα και τη Ρωσία να προετοιμάζει μεγάλη χερσαία και αεροπορική επίθεση σε Κίεβο και Τσερνίχιβ, οι Βρυξέλλες αναζητούν «έτοιμο υλικό» στους συμμάχους της Νότιας Ευρώπης.
Εθνική Άμυνα ή Υποταγή; Το κρίσιμο δίλημμα της Αθήνας
Η απαίτηση να «γδυθεί» η ελληνική αεράμυνα σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν εύθραυστες και η τουρκική απειλή δεν έχει εξαφανιστεί, συνιστά τεράστιο ρίσκο.
Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει αν θα ορθώσει ανάστημα υπερασπιζόμενη την αποτρεπτική ισχύ της χώρας ή αν θα υποκύψει στους εκβιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποδυναμώνοντας την άμυνα των ελληνικών νησιών χάριν των σκοπιμοτήτων του πολέμου στην Ουκρανία.
Πηγές: Politico, Bloomberg, NV.ua, Hellas-Now.