Το «εξωγήινο» καλαμάρι των 3.277 μέτρων εμφανίστηκε ξανά – Το πλάσμα με τα παράξενα «αγκώνια» που σπάνια βλέπει άνθρωπος

Σπάνιο καλαμάρι Magnapinna στα βάθη του Ειρηνικού

Μοιάζει περισσότερο με πλάσμα επιστημονικής φαντασίας παρά με ζώο της Γης. Ένα από τα πιο αλλόκοτα καλαμάρια των βαθιών ωκεανών εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά στις κάμερες επιστημόνων, σχεδόν 3,3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού.

Πρόκειται για το Magnapinna, γνωστό και ως bigfin squid, ένα εξαιρετικά σπάνιο κεφαλόποδο με τεράστια πτερύγια και εξωφρενικά λεπτά άκρα που σχηματίζουν χαρακτηριστικές γωνίες, σαν να διαθέτουν… αγκώνες.

«Magnapinna!» φώναξε η επιστήμονας

Στις 7 Αυγούστου, ερευνητές του Monterey Bay Aquarium Research Institute και της NOAA εξερευνούσαν τον πυθμένα κοντά στο Davidson Seamount, στα ανοικτά της κεντρικής Καλιφόρνιας.

Το τηλεκατευθυνόμενο όχημα Doc Ricketts βρισκόταν σε βάθος περίπου 3.277 μέτρων όταν κάτι άρχισε να εμφανίζεται στην άκρη της εικόνας.

Η ερευνήτρια Olívia Soares Pereira αρχικά νόμιζε ότι έβλεπε κάποιο παράξενο ζελατινώδες ζώο. Μόλις όμως εμφανίστηκαν οι χαρακτηριστικές καμπές στα πλοκάμια, κατάλαβε αμέσως τι ήταν και φώναξε «Magnapinna!».

Έμοιαζε να αιωρείται πάνω από τον πυθμένα

Το πλάσμα κινούνταν αργά πάνω από τη λάσπη, χρησιμοποιώντας τα δύο μεγάλα πτερύγιά του, ενώ τα οκτώ χέρια και τα δύο πλοκάμια του κρέμονταν από κάτω σαν εξαιρετικά λεπτές κλωστές.

Με το σύστημα λέιζερ του υποβρύχιου ρομπότ, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε μήκος περίπου 1,25 μέτρα.

Αυτό όμως θεωρείται μικρό για το γένος. Άλλα Magnapinna έχουν καταγραφεί με συνολικό μήκος πάνω από έξι μέτρα, σχεδόν όλο αποτελούμενο από τα παράξενα επιμήκη άκρα τους.

Μόλις περίπου 70 έχουν παρατηρηθεί ή συλλεχθεί

Παρά τη μεγάλη γεωγραφική εξάπλωσή τους στους ωκεανούς, τα Magnapinna παραμένουν σχεδόν άγνωστα στους επιστήμονες.

Σύμφωνα με το MBARI, μόλις περίπου 70 άτομα έχουν παρατηρηθεί ή συλλεχθεί μέχρι σήμερα. Το ινστιτούτο έχει συναντήσει το συγκεκριμένο γένος μόλις δύο φορές σε περίπου τέσσερις δεκαετίες εξερεύνησης των ωκεανών.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς κυνηγά

Το μεγαλύτερο μυστήριο αφορά τα εξαιρετικά λεπτά άκρα του. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μπορεί να τα αφήνει να κρέμονται ή να τα σέρνει κοντά στον πυθμένα, ώστε μικρά ζώα να κολλούν στους μικροσκοπικούς βεντούζες τους.

Όμως ακόμη και η διατροφή του παραμένει ουσιαστικά άγνωστη.

Το συγκεκριμένο εύρημα είναι ακόμη πιο σημαντικό επειδή αποτελεί την πρώτη επιβεβαιωμένη ζωντανή παρατήρηση Magnapinna στον βορειοανατολικό Ειρηνικό.

Ο βαθύς ωκεανός εξακολουθεί να κρύβει «εξωγήινους»

Το Magnapinna έχει καταγραφεί σε βάθη από περίπου 1.600 έως και πάνω από 6.000 μέτρα, γεγονός που το τοποθετεί ανάμεσα στα βαθύτερα καλαμάρια που γνωρίζουμε.

Και κάθε τόσο, όταν ένα τέτοιο ζώο περνά μπροστά από μια κάμερα, μας θυμίζει πόσο λίγο γνωρίζουμε για το μεγαλύτερο οικοσύστημα του πλανήτη: τον βαθύ ωκεανό.

Πηγές: MBARI, NOAA Ocean Exploration, IFLScience.