Μυστική αποστολή της CIA στη Μόσχα: Το τελεσίγραφο για τη Μαύρη Θάλασσα, η απάντηση Πούτιν και το «χοντρό παιχνίδι» του ΝΑΤΟ

Μυστική αποστολή της CIA στη Μόσχα: Το τελεσίγραφο για τη Μαύρη Θάλασσα, η απάντηση Πούτιν και το «χοντρό παιχνίδι» του ΝΑΤΟ

Τα πράγματα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ χειρότερο σημείο από όσο εκτιμούν πολλοί αναλυτές, μια κατάσταση που τροφοδοτείται από τις συνεχείς παλινωδίες της Ουάσιγκτον μετά τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία στην Αλάσκα, η οποία ουσιαστικά δεν τηρήθηκε ποτέ. Ένα πέπλο πυκνής μυστικοπάθειας καλύπτει την αστραπιαία επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, στη Μόσχα με μεταγωγικό αεροσκάφος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Παρά τις φήμες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συναντήθηκε με τον επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών, ο οποίος περιορίστηκε σε επαφές μόνο με στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η παρουσία του επικεφαλής της CIA στη ρωσική πρωτεύουσα για λίγες μόλις ώρες πυροδότησε καταιγισμό σεναρίων και πληροφοριών τόσο σε ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης όσο και σε αναλυτικά κανάλια του Telegram. Καθώς οι επίσημοι δίαυλοι αρνούνται να σχολιάσουν το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων λόγω εμπιστευτικότητας, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον επιχείρησε να χρησιμοποιήσει παράπλευρα κανάλια διπλωματίας (back-channel diplomacy) για να μεταφέρει ένα κρίσιμο μήνυμα που αδυνατούσε να διαβιβάσει μέσω της τυπικής διπλωματικής οδού.

Το τελεσίγραφο για τη Μαύρη Θάλασσα και η οργισμένη απάντηση

Σύμφωνα με αναφορές που ξεκίνησαν από Ουκρανούς αναλυτές και αναπαράχθηκαν ευρέως από ρωσικά στρατιωτικά δίκτυα (όπως το Military Review / Topkor), ο Ράτκλιφ φέρεται να μετέφερε μια αυστηρή προειδοποίηση:

  • Απειλή αποκλεισμού: Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία φέρονται να προετοιμάζουν κοινές επιχειρήσεις με στόχο τον πλήρη αποκλεισμό των νότιων ρωσικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Πρόταση συμβιβασμού: Ως αντάλλαγμα για την αποτροπή της κλιμάκωσης, η αμερικανική πλευρά πρότεινε εδαφικό συμβιβασμό στο Ντονμπάς και αμοιβαία παύση των επιθέσεων σε λιμενικές και ενεργειακές υποδομές.
  • Η ρωσική αντίδραση: Η Μόσχα απέρριψε κατηγορηματικά το τελεσίγραφο, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα αποκλεισμού θα ληφθεί ως ευθεία πολεμική ενέργεια και θα απαντηθεί με χτυπήματα «τρεις φορές πιο ισχυρά».

Παράλληλα, η Ρωσία θέτει αυστηρούς όρους για οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στις υποδομές, απαιτώντας τον πλήρη τερματισμό των ουκρανικών επιθέσεων σε διυλιστήρια, στην Κριμαία και σε οποιονδήποτε στόχο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τη γραμμή του μετώπου.

Μυστικά διατάγματα, ανταλλαγές και η Wall Street Journal

Η επίσκεψη Ράτκλιφ συνδέεται από δυτικούς αναλυτές (όπως των μέσων iStories και Meduza) με τη σχεδόν ταυτόχρονη υπογραφή τριών μη δημοσιευμένων, απόρρητων προεδρικών διαταγμάτων (Αρ. 605–607) από τον Πούτιν. Εκτιμάται ότι ένα από αυτά ενδέχεται να αφορά τη χορήγηση χάρης σε φυλακισμένο Αμερικανό πολίτη, προαναγγέλλοντας πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Αντίθετα, τα διατάγματα 608–610 που διέρρευσαν είναι τυπικής ρουτίνας και αφορούν διορισμούς διπλωματών και επιτροπές βετεράνων.

Από την πλευρά της, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι ο διευθυντής της CIA ενδέχεται να μετέφερε προειδοποιήσεις σχετικά με πληροφορίες που θέλουν τη Μόσχα να προετοιμάζει νέο κύμα επιστράτευσης. Όλα δείχνουν μια προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω υποτροπής σε μια φάση που οι επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο.

Το επικίνδυνο παιχνίδι στη Μαύρη Θάλασσα και η πυρηνική επίδειξη ισχύος

Πίσω από τις παρασκηνιακές επαφές αποκαλύπτεται ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της Δύσης, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας συνεχούς χρηματοδότησης της Ουκρανίας. Στόχος φαίνεται να είναι ο εκβιασμός της Μόσχας μέσω του αποκλεισμού των θαλάσσιων οδών στη Μαύρη Θάλασσα, με τη συνδρομή των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά διαμηνύει ότι η απάντησή της θα είναι καταιγιστική. Η πρόσφατη επίδειξη ισχύος με την ετοιμότητα των ρωσικών υποβρυχίων που φέρουν τη στρατηγική τορπίλη Poseidon, σε συνδυασμό με τις διαρροές για τις δοκιμές του νέου πυραυλικού συστήματος Oreshnik-2, δεν αποτελούν σύμπτωση. Αποτελούν τη σαφή προειδοποίηση της Μόσχας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια στραγγαλισμού των λιμανιών της θα μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε πεδίο ολοκληρωτικής σύγκρουσης.

Πηγές: Topkor / Military Review, Wall Street Journal, Meduza, BankingNews.