Αρχαίοι Έλληνες φορούσαν κοσμήματα φτιαγμένα από μετεωρίτες – Το «μέταλλο από τον ουρανό» των ελίτ

Αρχαίοι Έλληνες της Μυκηναϊκής και Μινωικής εποχής φορούσαν κοσμήματα φτιαγμένα από μετεωρίτες

Μια εντυπωσιακή νέα έρευνα φέρνει στο φως κάτι που μοιάζει βγαλμένο από θρύλο: ελίτ της Μυκηναϊκής και Μινωικής εποχής φαίνεται ότι φορούσαν κοσμήματα φτιαγμένα από μετεωρίτες, δηλαδή από σίδηρο που είχε φτάσει στη Γη από το Διάστημα.

Η μελέτη εξετάζει δεκάδες σιδερένια αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κρήτη της Εποχής του Χαλκού και καταλήγει ότι αρκετά από τα πιο εντυπωσιακά δαχτυλίδια δεν ήταν φτιαγμένα από κοινό μέταλλο, αλλά από μετεωριτικό σίδηρο, ένα υλικό σπάνιο, πολύτιμο και γεμάτο συμβολισμό.

Το «μέταλλο από τον ουρανό»

Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι μετεωρίτες περιέχουν συχνά σίδηρο με υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο. Στην αρχαιότητα, όμως, ένα τέτοιο υλικό θα πρέπει να φαινόταν σχεδόν μυθικό.

Πριν ακόμη διαδοθεί η κατεργασία σιδήρου, οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού είχαν περιορισμένες δυνατότητες να αποκτήσουν αυτό το μέταλλο. Έτσι, ο σίδηρος που έπεφτε από τον ουρανό δεν ήταν απλώς σπάνιος· ήταν κάτι εξωτικό, πολύτιμο και πιθανότατα ιερό ή συμβολικό.

Τι έδειξε η νέα έρευνα

Οι ερευνητές μελέτησαν 91 σιδερένια αντικείμενα από 33 αρχαιολογικές θέσεις, τα οποία φυλάσσονται σε 19 μουσεία. Με τη βοήθεια σύγχρονων μη καταστροφικών αναλύσεων κατάφεραν να εξετάσουν τη χημική τους σύσταση χωρίς να προκαλέσουν φθορά στα ευρήματα.

Από αυτή τη διαδικασία προέκυψε ότι τουλάχιστον 13 αντικείμενα παρουσίαζαν υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου, κάτι που δείχνει με μεγάλη πιθανότητα μετεωριτική προέλευση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν κυρίως δαχτυλίδια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 14ο αιώνα π.Χ.

Κοσμήματα για ισχυρούς και εκλεκτούς

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αυτά τα αντικείμενα δεν βρέθηκαν σε τυχαία σημεία. Τα περισσότερα προέρχονται από πλούσιους τάφους, πολυτελείς ταφικές θέσεις και ιερά, γεγονός που δείχνει ότι συνδέονταν με πρόσωπα υψηλού κύρους.

Ορισμένα από τα δαχτυλίδια ήταν επιχρυσωμένα ή συνδυάζονταν με πολύτιμα υλικά, κάτι που ενισχύει την εικόνα τους ως συμβόλων εξουσίας και κοινωνικού κύρους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το «ουράνιο» αυτό μέταλλο ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο ανάμεσα στις ελίτ της Μινωικής και της Μυκηναϊκής περιόδου.

Από την Κρήτη έως τις Μυκήνες

Αντικείμενα με μετεωριτικό σίδηρο εντοπίστηκαν σε σημαντικά κέντρα του προϊστορικού ελλαδικού χώρου, ανάμεσά τους η Κρήτη και η μυκηναϊκή Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα κοσμήματα βρέθηκαν μαζί με χρυσά αγγεία, σφραγιδόλιθους, ή άλλα πλούσια κτερίσματα, στοιχείο που δείχνει πόσο ιδιαίτερη θέση είχαν μέσα στον κόσμο των ανακτόρων και των αρχόντων.

Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι ο μετεωριτικός σίδηρος δεν χρησιμοποιούνταν για καθημερινά εργαλεία, αλλά κυρίως για αντικείμενα προβολής, κύρους και ίσως τελετουργικής αξίας.

Μια νέα ματιά στην αρχαία ελληνική μεταλλουργία

Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει σε σημαντικό βαθμό όσα γνωρίζαμε για τη χρήση του σιδήρου στον προϊστορικό ελλαδικό χώρο. Μέχρι σήμερα, η παρουσία μετεωριτικού σιδήρου στην Ελλάδα δεν είχε τεκμηριωθεί τόσο καθαρά.

Τώρα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η χρήση αυτού του «μετάλλου από τον ουρανό» ήταν πιο διαδεδομένη απ’ όσο πιστεύαμε, τουλάχιστον στους κύκλους των ισχυρών. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι της εποχής δεν αξιοποιούσαν απλώς σπάνια υλικά, αλλά κατανοούσαν και τη συμβολική τους δύναμη.

Όταν η Ιστορία συναντά τον ουρανό

Η ιδέα ότι αρχαίοι άρχοντες φορούσαν κοσμήματα φτιαγμένα από κομμάτια μετεωριτών δίνει μια σχεδόν ποιητική διάσταση στην αρχαιολογία. Δεν μιλάμε μόνο για πολύτιμα αντικείμενα, αλλά για υλικά που κάποτε ταξίδευαν στο διάστημα, πριν πέσουν στη Γη και καταλήξουν στα χέρια των ελίτ της αρχαίας Ελλάδας.

Ίσως τελικά, πολύ πριν ο άνθρωπος ονειρευτεί να αγγίξει τα άστρα, κάποιοι στην Εποχή του Χαλκού είχαν ήδη βρει τρόπο να τα φορούν επάνω τους.

Πηγές: Journal of Archaeological Science, Popular Mechanics, Science News, ScienceAlert.