ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΙΓΑΙΟ – ΕΙΝΑΙ ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Νέο παραλήρημα από την Άγκυρα, αυτή τη φορά από τον Τούρκο υπουργό Παιδείας, ο οποίος ζήτησε ανοιχτά να καταργηθεί το όνομα «Αιγαίο», επειδή – όπως ισχυρίστηκε – «είναι επηρεασμένο από τους Έλληνες» και «δεν αντικατοπτρίζει την τουρκική πραγματικότητα».
Η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην Τουρκία, καθώς αποτελεί άλλη μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναγράψει την ιστορία και να επιβάλει νέους όρους σε γεωγραφικές περιοχές που έχουν ελληνική ονομασία εδώ και χιλιάδες χρόνια.
«Το όνομα Αιγαίο πρέπει να αλλάξει»
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η ονομασία «Αιγαίο» δήθεν «δεν είναι ουδέτερη» και ότι «προέρχεται από την ελληνική μυθολογία», άρα – σύμφωνα με το σκεπτικό του – «δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από την Τουρκία».
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει «τουρκικό όνομα» για τη θάλασσα, προτείνοντας μάλιστα να καθιερωθεί σε σχολικά βιβλία και επίσημα έγγραφα.
Η δήλωση αυτή εντάσσεται στη γνωστή τουρκική τακτική αμφισβήτησης κάθε ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, από τα νησιά μέχρι την ιστορική ονομασία του Αιγαίου.
Η ιστορική πραγματικότητα
Το όνομα «Αιγαίο» είναι καταγεγραμμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ήδη από την αρχαιότητα, και συνδέεται με τον μύθο του βασιλιά Αιγέα. Η ονομασία χρησιμοποιήθηκε από Έλληνες, Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Ευρωπαίους γεωγράφους χωρίς καμία διακοπή.
Η προσπάθεια της Τουρκίας να το αλλάξει δεν έχει καμία ιστορική βάση και θεωρείται από ειδικούς ως μέρος της ευρύτερης πολιτικής αναθεωρητισμού που ακολουθεί η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια.
Αντιδράσεις στην Τουρκία
Ακόμη και Τούρκοι αναλυτές χαρακτήρισαν τη δήλωση «ακραία» και «ανεδαφική», σημειώνοντας ότι η αλλαγή διεθνώς αναγνωρισμένων γεωγραφικών ονομασιών είναι πρακτικά αδύνατη.
Παράλληλα, πολλοί σχολίασαν ότι τέτοιες τοποθετήσεις γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και για να ενισχύσουν το εθνικιστικό ακροατήριο.
Η Ελλάδα παρακολουθεί
Αν και δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την Αθήνα, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι τέτοιες δηλώσεις «δεν έχουν καμία διεθνή βαρύτητα» και «απλώς αποκαλύπτουν το επίπεδο της τουρκικής πολιτικής ρητορικής».
Το Αιγαίο παραμένει διεθνώς αναγνωρισμένο με το ιστορικό του όνομα και καμία μονομερής δήλωση δεν μπορεί να το αλλάξει.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η νέα πρόκληση από τον Τούρκο υπουργό Παιδείας εντάσσεται στο γνωστό μοτίβο αμφισβήτησης της ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας. Παρά το παραλήρημα, η πραγματικότητα είναι αδιαμφισβήτητη: το Αιγαίο είναι ελληνικό ως προς την ονομασία, την ιστορία και τον πολιτισμό του εδώ και χιλιετίες.