ΜΑΘΕΥΤΗΚΕ Η ΠΟΙΝΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Έπειτα από ημέρες αναμονής και έντονης συζήτησης στα ελληνικά και τουρκικά μέσα, έγινε γνωστή η ποινή των δύο Ελλήνων που άνοιξαν τη σημαία με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» μέσα στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των τουρκικών αρχών.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον χώρο, ο οποίος λειτουργεί πλέον ως τζαμί. Η κίνηση των δύο νεαρών θεωρήθηκε από τις τουρκικές αρχές «πρόκληση» και «διατάραξη θρησκευτικού χώρου», με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να οδηγηθούν σε ταχεία διαδικασία εκδίκασης.

Η ΠΟΙΝΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, οι δύο Έλληνες καταδικάστηκαν σε:

  • ποινή φυλάκισης με αναστολή,
  • χρηματικό πρόστιμο,
  • απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση θεωρείται «ήπια» σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς υπήρχαν φόβοι για πολύ αυστηρότερη αντιμετώπιση.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η στιγμή που οι δύο Έλληνες οδηγούνται εκτός του χώρου από άνδρες ασφαλείας:

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η υπόθεση προκάλεσε έντονη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα, με πολλούς να εκφράζουν την υποστήριξή τους στους δύο νεαρούς, ενώ άλλοι τόνισαν ότι η πράξη τους έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους και δημιούργησε διπλωματική ένταση.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, χωρίς όμως να υπάρξει επίσημη παρέμβαση.

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Οι δύο Έλληνες αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τις επόμενες ώρες. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η υπόθεση θα συνεχίσει να συζητείται, καθώς αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας, εθνικής ταυτότητας και ελληνοτουρκικών σχέσεων.