Ραγδαίες εξελίξεις στη Γροιλανδία - Η Δανία στέλνει εσπευσμένα 1.000 στρατιώτες, προσγειώνονται μαζικά αεροσκάφη των ΗΠΑ


Η Γροιλανδία μετατρέπεται ραγδαία σε θερμό γεωπολιτικό επίκεντρο.Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Δανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για ταυτόχρονη ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στο νησί σηματοδοτούν μια νέα, επικίνδυνη φάση στις διατλαντικές σχέσεις.
{inAds}
Αυτό που μέχρι πρόσφατα παρουσιαζόταν ως «στενή συμμαχία», σήμερα μοιάζει όλο και περισσότερο με αντιπαράθεση μεταξύ συμμάχων, με στρατεύματα, βάσεις και εμπορικά αντίποινα στο τραπέζι.

Εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προχώρησε σε μια ακόμη δήλωση που επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Γροιλανδία, υποβαθμίζοντας δημόσια τη σημασία της ηγεσίας της Δανίας και αναδεικνύοντας τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, ως τον «πιο σημαντικό παράγοντα» στην υπόθεση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos στις 21/1/2026, ο Trump, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαφών με τη Δανία σχετικά με το μέλλον της Γροιλανδίας, απάντησε με εμφανή απαξίωση.

Αντί να αναφερθεί στη δανική κυβέρνηση, έδειξε προς τον Mark Rutte, δηλώνοντας ότι «είναι ειλικρινά πιο σημαντικός».

Ο Trump παρακάμπτει την κυριαρχία της Δανίας επί της Γροιλανδίας, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα όχι ως διμερές θέμα, αλλά ως νατοϊκό – και κατ’ επέκταση αμερικανικό – στρατηγικό ζήτημα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και η απάντησή του στο ερώτημα πότε σκοπεύει να επικοινωνήσει με την ηγεσία της Δανίας: «Δεν έχω ιδέα», δήλωσε, ενισχύοντας την εικόνα μιας Ουάσινγκτον που δεν θεωρεί αναγκαίο τον διάλογο με την Κοπεγχάγη.

Στρατεύματα στον πάγο - Κλιμάκωση επί του πεδίου

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, η Δανία σχεδιάζει να αναπτύξει έως και 1.000 μάχιμους στρατιώτες στη Γροιλανδία, με συμμετοχή τόσο του Ναυτικού όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ήδη, περίπου 150 Δανοί στρατιώτες έχουν αφιχθεί, ενώ μονάδες έχουν αναπτυχθεί στη Nuuk και σε άλλες περιοχές, με τη συμμετοχή ακόμη και Γάλλων καταδρομέων στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων.
{inAds}
Παράλληλα, η αμερικανική πλευρά κινείται εξίσου δυναμικά.

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας Βόρειας Αμερικής (NORAD), σε συνεργασία με τον Καναδά, ανακοίνωσε την αποστολή αεροσκαφών στη διαστημική βάση Pituffik (πρώην Thule), ενισχύοντας την επιχειρησιακή της παρουσία.
Η κίνηση, αν και τυπικά συντονισμένη με τη Δανία και την κυβέρνηση της Γροιλανδίας, υπογραμμίζει τον αυξανόμενο στρατηγικό έλεγχο των ΗΠΑ στο νησί.


Στρατιωτική ένταση και οικονομικός πόλεμος

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο αυτής της κλιμάκωσης.
Στις 20 Ιανουαρίου, η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen προχώρησε σε μια δήλωση με βαρύ συμβολισμό: η Δανία, είπε, αντιμετωπίζει απειλές από τον στενότερο σύμμαχό της και είναι έτοιμη ακόμη και για εμπορικό πόλεμο.

Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση στις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθενται στην αμερικανική επιδίωξη ελέγχου της Γροιλανδίας.

Η Frederiksen προειδοποίησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα κοστίσει θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Κοπεγχάγη δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ούτε κυριαρχία ούτε σύνορα.
Η φράση αυτή σηματοδοτεί ένα οριακό σημείο: η Ευρώπη αρχίζει να μιλά όχι πια ως εταίρος, αλλά ως αντιστάθμισμα στην αμερικανική πίεση.


Η στρατηγική Trump με «συγκομιδή συμμάχων»

Διεθνείς αναλυτές ερμηνεύουν τις κινήσεις της Ουάσινγκτον ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Wuang Yixiang από το πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας, οι ΗΠΑ επιχειρούν, μέσω δασμών, οικονομικού εξαναγκασμού και πιθανής μελλοντικής στρατιωτικής πίεσης, να μετατρέψουν τη Γροιλανδία σε ένα είδος αμερικανικού υπερπόντιου εδάφους, ανάλογο με το Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, ο Trump προσπαθεί να επιβραδύνει την παρακμή της αμερικανικής ηγεμονίας, «θερίζοντας» πρώτα τους συμμάχους του.
Αντί να αντιμετωπίσει άμεσα τους μεγάλους στρατηγικούς αντιπάλους –Κίνα και Ρωσία–, ασκεί πίεση στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι εκεί το κόστος είναι χαμηλότερο και τα περιθώρια αντίδρασης περιορισμένα.
Όμως αυτή η τακτική ενδέχεται να αποδειχθεί μπούμερανγκ.


Η Ευρώπη στο κατώφλι της αντίδρασης

Όλο και περισσότερες φωνές στην Ευρώπη μιλούν για οικονομικά αντίμετρα: καθυστέρηση ή ακύρωση επενδύσεων στις ΗΠΑ, μη εφαρμογή δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί κατά τη διάρκεια προηγούμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων, και ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, αναφέρει ο κινεζικός ιστότοπος Sohu.

Η Γροιλανδία, αντί να γίνει απλώς ένα ακόμη κομμάτι της αμερικανικής αμυντικής αρχιτεκτονικής, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε καταλύτη ρήξης στις διατλαντικές σχέσεις.


Φωτιά στον πάγο

Η ταυτόχρονη στρατιωτική κινητοποίηση Δανίας και ΗΠΑ στη Γροιλανδία, σε συνδυασμό με την απειλή εμπορικού πολέμου, αποκαλύπτει μια νέα πραγματικότητα:
η εποχή της αυτόματης ευθυγράμμισης Ευρώπης – ΗΠΑ τελειώνει.
{inAds}
Η Γροιλανδία δεν είναι απλώς ένα νησί πλούσιο σε πόρους και στρατηγική θέση.
Είναι το σύμβολο μιας μεταβατικής εποχής, όπου η αμερικανική ισχύς δεν γίνεται πλέον αδιαμφισβήτητα αποδεκτή, ακόμη και από τους πιο στενούς συμμάχους.

Και όσο η Ουάσινγκτον επιλέγει τον δρόμο της πίεσης αντί της συναίνεσης, τόσο ο παγωμένος Βορράς θα μετατρέπεται σε επικίνδυνη γεωπολιτική εστία, με συνέπειες που θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα σύνορα της Γροιλανδίας.


Η Γροιλανδία ως κόμβος της τριγωνικής σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσίας – Κίνας

Η ένταση γύρω από τη Γροιλανδία δεν είναι διμερής.
Δεν αφορά μόνο τις σχέσεις ΗΠΑ–Δανίας ή την κυριαρχία ενός αυτόνομου αρκτικού εδάφους.

Πρόκειται για κομβικό επεισόδιο της μεγάλης τριγωνικής σύγκρουσης που διαμορφώνεται στον 21ο αιώνα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Κίνα – με την Αρκτική να μετατρέπεται στο επόμενο γεωστρατηγικό πεδίο αναμέτρησης.


Ρωσία: Η Αρκτική ως ζωτικός χώρος

Για τη Μόσχα, η Άρκτική δεν είναι περιφέρεια — είναι καρδιά στρατηγικής επιβίωσης.
Η Ρωσία έχει επανενεργοποιήσει αρκτικές στρατιωτικές βάσεις της σοβιετικής εποχής, ελέγχει τον Βόρειο Θαλάσσιο Διάδρομο, έναν μελλοντικό εμπορικό άξονα που απειλεί τη ναυτική κυριαρχία των ΗΠΑ ενώ βασίζεται στην Άρκτική για ενέργεια, πρώτες ύλες και στρατηγικό βάθος

Η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στη Γροιλανδία ερμηνεύεται από τη Ρωσία ως άμεση απειλή περικύκλωσης.
Η βάση Pituffik (Thule) αποτελεί κρίσιμο κόμβο αντιπυραυλικής άμυνας και έγκαιρης προειδοποίησης, ικανό να υπονομεύσει τη ρωσική πυρηνική αποτροπή.

Κίνα: Η «σιωπηλή δύναμη» του παγωμένου Βορρά

Η Κίνα δεν έχει αρκτικό έδαφος — αλλά έχει αρκτικές φιλοδοξίες.
Το Πεκίνο αυτοπροσδιορίζεται ως «σχεδόν αρκτικό κράτος» και επενδύει σε υποδομές, λιμάνια και ορυχεία στη Γροιλανδία, προωθεί τον Polar Silk Road, ως προέκταση της Belt and Road Initiative ενώ αναπτύσσει δορυφορικά και επιστημονικά προγράμματα με διπλή (πολιτική–στρατιωτική) χρήση

Για τις ΗΠΑ, η κινεζική παρουσία στη Γροιλανδία είναι κόκκινη γραμμή.
Ο φόβος δεν είναι μόνο οικονομικός — είναι τεχνολογικός και στρατιωτικός: σπάνιες γαίες, δίκτυα επικοινωνιών, έλεγχος δεδομένων.
Η αμερικανική πίεση προς τη Δανία και η στρατιωτικοποίηση του νησιού στοχεύουν ξεκάθαρα στον αποκλεισμό της Κίνας από το αρκτικό παιχνίδι.


ΗΠΑ: Στρατηγική άρνησης και έλεγχος στην Αρκτική

Η Γροιλανδία είναι για τις ΗΠΑ αμυντική ασπίδα απέναντι σε Ρωσία, φραγμός στην κινεζική διείσδυση, βάση ελέγχου νέων ναυτικών διαδρομών και κόμβος για τον «Πόλεμο του Διαστήματος» και των πυραύλων

Η στρατηγική Trump δεν είναι διπλωματική.

Είναι στρατηγική άρνησης: να μην επιτραπεί σε κανέναν ανταγωνιστή να αποκτήσει πλεονέκτημα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει σύγκρουση με συμμάχους.


Από τον Ψυχρό στον Παγωμένο Πόλεμο

Η Αρκτική μετατρέπεται σε νέο θέατρο στρατιωτικών ασκήσεων, ζώνη ανταγωνισμού πυρηνικών συστημάτων, πεδίο οικονομικού και τεχνολογικού αποκλεισμού σε σημείο ανάφλεξης μεγάλης σύγκρουσης
Η διαφορά με τον Ψυχρό Πόλεμο είναι κρίσιμη: Δεν υπάρχει πλέον σταθερό σύστημα κανόνων, ούτε ενιαία δυτική γραμμή.

Η Δανία μιλά για εμπορικό πόλεμο.
Η Ευρώπη αμφισβητεί την Ουάσινγκτον.
Η Ρωσία οχυρώνεται.
Η Κίνα περιμένει.

Γεωπολιτικό ρήγμα

Η Γροιλανδία δεν είναι το τέλος της ιστορίας — είναι η αρχή.
Η Αρκτική γίνεται το νέο γεωπολιτικό ρήγμα του πλανήτη, όπου η σύγκρουση δεν θα ξεκινήσει με τανκς, αλλά με βάσεις, δασμούς, δορυφόρους και αποκλεισμούς.
Ο «Πόλεμος του Πάγου» έχει ήδη ξεκινήσει.
Το μόνο ερώτημα είναι ποιος θα κάνει το πρώτο μη αναστρέψιμο βήμα.