Τραμπ: Eτοιμαστείτε για πιθανή εισβολή στη Νιγηρία - «Σφάζουν χριστιανούς»


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο ότι διέταξε το Πεντάγωνο να αρχίσει να σχεδιάζει πιθανή στρατιωτική δράση στη Νιγηρία, καθώς ενέτεινε τους ισχυρισμούς του ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να χαλιναγωγήσει τη δίωξη των Χριστιανών στη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Ο πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι «θα σταματήσει αμέσως κάθε βοήθεια και βοήθεια προς τη Νιγηρία».

{inAds}

«Εάν η κυβέρνηση της Νιγηρίας συνεχίσει να επιτρέπει τη δολοφονία Χριστιανών, οι ΗΠΑ θα σταματήσουν αμέσως κάθε βοήθεια και βοήθεια προς τη Νιγηρία και μπορεί κάλλιστα να πάνε σε αυτή την ντροπιασμένη πλέον χώρα, για να εξαλείψουν εντελώς τους ισλαμιστές τρομοκράτες που διαπράττουν αυτές τις φρικτές φρικαλεότητες», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

«Δίνω εντολή στο Υπουργείο Πολέμου μας να προετοιμαστεί για πιθανή δράση. Αν επιτεθούμε, θα είναι γρήγορο, μοχθηρό και γλυκό, ακριβώς όπως οι τρομοκράτες κακοποιοί επιτίθενται στους ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ Χριστιανούς μας!».

Η προειδοποίηση ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Νιγηρίας Bola Ahmed Tinubu νωρίτερα το Σάββατο απώθησε τον Τραμπ που ανακοίνωσε μια μέρα νωρίτερα ότι χαρακτήριζε τη χώρα της Δυτικής Αφρικής «χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας» επειδή φέρεται να απέτυχε να χαλιναγωγήσει τη δίωξη των χριστιανών.

Σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο, ο Tinubu είπε ότι ο χαρακτηρισμός της Νιγηρίας ως θρησκευτικά μισαλλόδοξης χώρας δεν αντικατοπτρίζει την εθνική πραγματικότητα.

«Η θρησκευτική ελευθερία και η ανεκτικότητα ήταν ένα βασικό δόγμα της συλλογικής μας ταυτότητας και θα παραμείνουν πάντα έτσι», είπε ο Tinubu. «Η Νιγηρία αντιτίθεται στις θρησκευτικές διώξεις και δεν τις ενθαρρύνει. Η Νιγηρία είναι μια χώρα με συνταγματικές εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών όλων των θρησκειών».

Ο Τραμπ είπε την Παρασκευή ότι «ο Χριστιανισμός αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή στη Νιγηρία» και «οι ριζοσπάστες ισλαμιστές είναι υπεύθυνοι για αυτή τη μαζική σφαγή».

{inAds}

Το σχόλιο του Τραμπ ήρθε εβδομάδες αφότου ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τεντ Κρουζ προέτρεψε το Κογκρέσο να χαρακτηρίσει την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής ως παραβάτη της θρησκευτικής ελευθερίας με ισχυρισμούς για «χριστιανικές μαζικές δολοφονίες».

Ο πληθυσμός της Νιγηρίας των 220 εκατομμυρίων μοιράζεται σχεδόν εξίσου μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η χώρα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ανασφάλεια από διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της εξτρεμιστικής ομάδας Μπόκο Χαράμ, η οποία επιδιώκει να καθιερώσει τη ριζοσπαστική ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και έχει επίσης στοχεύσει μουσουλμάνους που θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά μουσουλμάνοι.

Οι επιθέσεις στη Νιγηρία έχουν διαφορετικά κίνητρα. Υπάρχουν θρησκευτικά κίνητρα που στοχεύουν τόσο τους χριστιανούς όσο και τους μουσουλμάνους, συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων για τη μείωση των πόρων, κοινοτικές αντιπαλότητες, αποσχιστικές ομάδες και εθνοτικές συγκρούσεις.

Ενώ οι χριστιανοί είναι μεταξύ εκείνων που στοχοποιούνται, οι αναλυτές λένε ότι η πλειοψηφία των θυμάτων των ένοπλων ομάδων είναι μουσουλμάνοι στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, όπου συμβαίνουν οι περισσότερες επιθέσεις.

Ο Kimiebi Ebienfa, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε τη δέσμευση της Νιγηρίας να προστατεύσει τους πολίτες όλων των θρησκειών.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλής, πίστης ή θρησκείας», δήλωσε ο Ebienfa σε δήλωση το Σάββατο. «Όπως η Αμερική, η Νιγηρία δεν έχει άλλη επιλογή από το να γιορτάσει τη διαφορετικότητα που είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας».