Το Ισραήλ ρίχνει «άκυρο» στην Τουρκία: «Καμία τουρκική μπότα στο έδαφος» - Δεν θα συμμετέχει στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη για την Γάζα
Ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ και ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβαν την Κυριακή ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Γάζα ως μέρος μιας πολυεθνικής δύναμης που έχει σκοπό να αντικαταστήσει τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
{inAds}
«Δεν θα υπάρχουν τουρκικές μπότες επί του εδάφους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού, Σος Μπεντροσιάν, απαντώντας σε ερώτηση.
Το Ισραήλ έχει ήδη εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με την επιθυμία της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών -πρώην στενών συμμάχων- κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του διετούς πολέμου, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία.
Η Τουρκία ανέστειλε τις εμπορικές της συναλλαγές με το Ισραήλ, δήλωσε ότι έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε ισραηλινά αεροπλάνα και, αυτή την εβδομάδα, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 37 Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταγγέλλοντας «γενοκτονία» στη Γάζα. Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά την κατηγορία και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ χαρακτήρισε τα εντάλματα «το τελευταίο κόλπο δημοσίων σχέσεων του τυράννου Ερντογάν».
{inAds}
Την Κυριακή, ο Katz ανέφερε τα εντάλματα σε ένα tweet, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στο μέλλον της Γάζας. Το tweet, γραμμένο στα τουρκικά και απευθυνόμενο στον Ερντογάν, περιείχε μια κινούμενη εικόνα του Τούρκου ηγέτη να στέκεται ανάμεσα στα ερείπια της Γάζας και να κοιτάζει μέσα από κιάλια που είναι καλυμμένα με καπάκια που φέρουν την ισραηλινή σημαία.
«Πάρτε αυτά τα γελοία εντάλματα σύλληψης και φύγετε από εδώ», αναφέρει μια μετάφραση της ανάρτησης. «Είναι πιο κατάλληλα για τις σφαγές που έχετε διαπράξει εναντίον των Κούρδων. Το Ισραήλ είναι δυνατό και άφοβο. Θα μπορείτε να δείτε τη Γάζα μόνο με κιάλια».
.@RTErdogan, şu gülünç tutuklama emirlerini al ve buradan defol. Onlar, Kürtlere yaptığın katliama daha uygun. İsrail güçlü ve korkmuyor. Gazze’yi sadece dürbünle görebileceksin. pic.twitter.com/dWhU0IVym4
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) November 9, 2025
Η Άγκυρα, ωστόσο, είναι επίσης στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν βασικός μεσολαβητής της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα τον περασμένο μήνα.
Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου προβλέπει μια προσωρινή Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης αποτελούμενη από διεθνή στρατεύματα που θα αναλάβει τελικά την ασφάλεια της Γάζας από τον Ισραηλινό Στρατό, και η Τουρκία έχει επιδιώξει να διαδραματίσει έναν ρόλο.
{inAds}
Την περασμένη εβδομάδα, συγκάλεσε σύνοδο κορυφής για να συζητήσει το θέμα της Γάζας με έξι άλλες μουσουλμανικές χώρες, στην οποία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στην περιοχή.
«Η αρχή μας είναι ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κυβερνούν τους Παλαιστίνιους και να διασφαλίζουν την ασφάλειά τους. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποστηρίξει αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο — διπλωματικά, θεσμικά και οικονομικά», δήλωσε ο Φιντάν μετά τις συνομιλίες.
Η δύναμη δεν έχει ακόμη συσταθεί και πολλές χώρες ζητούν να λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Άλλοι πιθανοί συμμετέχοντες περιλαμβάνουν την Ινδονησία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν. Η ιδέα της συμμετοχής της Τουρκίας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιρρήσεις του Ισραήλ για την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στη Γάζα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ, δήλωσε σε διάσκεψη ασφαλείας στο Μπαχρέιν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει.
«Η εκεχειρία στη Γάζα δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Μπαράκ, προσθέτοντας ότι «ήταν στην πραγματικότητα η σχέση της Τουρκίας με τη Χαμάς» που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της εκεχειρίας.
Επίσης, υπογράμμισε τις ανησυχίες του Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτές οφείλονται στην αδικαιολόγητη αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ των χωρών. Προέβλεψε ότι οι σχέσεις θα βελτιωθούν.
«Προς το παρόν, νομίζω, όλα παραμένουν στάσιμα. Η Τουρκία θα συμμετάσχει», είπε. Πρόσθεσε αργότερα: «Παρεμπιπτόντως, το στοίχημά μου με την Τουρκία και το Ισραήλ είναι ότι αν μείνουμε ενωμένοι, αν διατηρηθεί η ορμή... σε λίγο καιρό θα δείτε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ».
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Άγκυρα θα έχει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» να διαδραματίσει, αλλά ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει τίποτα στο Ισραήλ όσον αφορά την αποστολή ξένων στρατευμάτων «στο έδαφός τους».
Πηγή timesofisrael.com
