Η Πολωνία ακυρώνει την αγορά των πυραύλων για τα F-35 της, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει

Το πολωνικό Υπουργείο Οικονομικών «μπλόκαρε» την αγορά πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120D-3 AMRAAM για τα πολωνικά stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 «Husarz», λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Τον Απρίλιο του 2025, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή αγορά από την Πολωνία 400 κατευθυνόμενων πυραύλων AIM-120D-3 AMRAAM με μέγιστη εκτιμώμενη αξία 1,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι πύραυλοι προορίζονταν για τα 32 μαχητικά F-35A Husarz που αγόρασε η Πολωνία.
{inAds}
Σύμφωνα με το πολωνικό αμυντικό μέσο Dziennik Zbrojny, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πολωνός βουλευτής και πρώην υπουργός Άμυνας Μάριους Μπαλζτσάκ ανακοίνωσε ότι έγγραφα που είχε λάβει έδειχναν ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν μπορούσε να βρει τα κεφάλαια για την αγορά πυραύλων για τα μαχητικά F-35.

Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της μόνιμης υποεπιτροπής για την πολωνική αμυντική βιομηχανία και τον τεχνικό εκσυγχρονισμό των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Συνταγματάρχης Piotr Palug, αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξοπλισμών, επιβεβαίωσε το μπλοκάρισμα της αγοράς.

«Όσον αφορά τους κατευθυνόμενους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς AIM-120D, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η αγορά τους είχε προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθεί από πιστωτικά κεφάλαια από το Ταμείο Υποστήριξης (FWSZ). Οποιαδήποτε αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ταμείο Υποστήριξης απαιτεί την έγκριση της διευθύνουσας ομάδας. Προς το παρόν, η Υπηρεσία Εξοπλισμών δεν έχει έγκριση για την αγορά αυτών των πυραύλων», είπε.

Η διευθύνουσα ομάδα της FWSZ περιλαμβάνει τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Εθνικής Τράπεζας Οικονομίας και του Υπουργείου Άμυνας.

«Η έλλειψη κεφαλαίων μπορεί να υποδηλώνει ότι το Υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας έχει φτάσει στο όριο της ρευστότητάς του στη χρηματοδότηση του περαιτέρω εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα του πολωνικού μέσου.

Τα πολωνικά F-35, θα εξοπλιστούν με τους πυραύλους AARGM-ER, ΑΙΜ-9X Sidewinder και AIM-120C AMRAAM, τα οποία παρήγγειλε η Βαρσοβία με ξεχωριστές συμβάσεις, αφού η συμφωνία των 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά δεν περιελάμβανε όπλα.