Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν στην Αίγυπτο χωρίς να εντοπιστούν από αμερικανικά ραντάρ


Η επιχείρηση, που αποκαλύφθηκε από την ισραηλινή πλατφόρμα Natsiv Net, διεξήχθη υπό απόλυτη μυστικότητα στο πλαίσιο των ελιγμών «Αετοί του Πολιτισμού 2025» μεταξύ Πεκίνου και Καΐρου, μια κίνηση που περιγράφεται από στρατιωτικούς κύκλους ως «ποιοτική μετατόπιση» στην ικανότητα της Κίνας να αναπτύξει τις αεροπορικές της δυνάμεις πέρα ​​από τα παραδοσιακά της σύνορα.
{inAds}
Το γεγονός δεν ερμηνεύτηκε μόνο σε ένα καθαρά στρατιωτικό πλαίσιο, αλλά και ως ένα προσεκτικά χρονισμένο πολιτικό σήμα, ειδικά επειδή συνέβη στην καρδιά της ζωτικής σφαίρας επιρροής της Αμερικής που εκτείνεται σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα , μία από τις πιο οχυρωμένες θαλάσσιες λωρίδες στα δυτικά ραντάρ και βάσεις.

Περισσότερα από 12 κινεζικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε αυτούς τους ελιγμούς, συμπεριλαμβανομένων έξι προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών, πέντε στρατηγικών μεταγωγικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου.

Η διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα -όπου βρίσκονται αμερικανικές βάσεις και το αεροπλανοφόρο Roman- χωρίς αμερικανική ανίχνευση αντιπροσωπεύει «ένα σαφές στρατηγικό μήνυμα ότι οι κινεζικές κινήσεις δεν είναι πλέον απλώς οικονομικές, αλλά μάλλον πολιτικές στη φύση τους και κατευθύνονται προς τις ίδιες τις περιοχές αμερικανικής επιρροής».
{inAds}
Σύμφωνα με το ισραηλινό δημοσίευμα, το Πεκίνο προσπάθησε να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των αμερικανικών συστημάτων επιτήρησης που καλύπτουν τον εναέριο χώρο της Ερυθράς Θάλασσας.

Το γεγονός ότι τα αεροσκάφη του πέταξαν σε απόσταση άνω των 7.000 χιλιομέτρων χωρίς να εντοπιστούν από αμερικανικά ή ισραηλινά ραντάρ εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δυτικών συστημάτων επιτήρησης.


Ο ερευνητής πολιτικών επιστημών Δρ. Χάμεντ Φάρις υποστήριξε στην εκπομπή “Studio One with Fadhila” του Sky News Arabia, ότι η Κίνα έχει προσεγγίσει, αν όχι ξεπεράσει, την αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία σε ορισμένες πτυχές, κυρίως στην αμυντική βιομηχανία και την ταχύτητα παραγωγής.

Εκτιμά ότι η Κίνα είναι ικανή να κατασκευάσει έως και 200 ​​φορές τον αριθμό των πλοίων που παράγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ίδιο χρονικό διάστημα, δίνοντάς της ένα πλεονέκτημα σε αυτό που είναι γνωστό ως «οικονομία του συνολικού πολέμου».

Επιπρόσθετα η ανωτερότητα της Κίνας σε πρώτες ύλες και σπάνια μέταλλα της δίνει μια σταθερή παραγωγική βάση, ικανή να συσσωρεύει στρατιωτικές δυνατότητες με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο δυνάμεων, ο Φάρις πιστεύει ότι η Κίνα σήμερα διαθέτει την ικανότητα να «συμβαδίζει» με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην στρατιωτική τεχνολογία και ότι η απαρατήρητη διέλευση του στόλου της στην Αίγυπτο υποδηλώνει μια ποιοτική ανακάλυψη στις τεχνολογίες μυστικότητας και επικοινωνιών.