Οργή στο Βέλγιο: 17 χρόνια φυλακή σε πατέρα που ξυλοκόπησε άνδρα που θεωρούσε ότι κακοποίησε τον 6χρονο γιο του

Η υπόθεση του Grégory Lenoci στο Βέλγιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μετά την καταδίκη του σε 17 χρόνια φυλάκιση

Μεγάλη συζήτηση και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Βέλγιο η καταδίκη του 49χρονου Grégory Lenoci σε 17 χρόνια φυλάκιση, επειδή ξυλοκόπησε άγρια τον γείτονά του, τον οποίο υποπτευόταν για σεξουαλική κακοποίηση του 6χρονου θετού γιου του.

Το δικαστήριο της Ναμούρ έκρινε ότι ο Lenoci ενήργησε με πρόθεση να σκοτώσει και με προμελέτη, καταδικάζοντάς τον για απόπειρα δολοφονίας. Παράλληλα, αποφάσισε ότι μετά την έκτιση της κύριας ποινής του θα μπορεί να τεθεί για ακόμη 10 χρόνια υπό δικαστική επιτήρηση.

Το περιστατικό που οδήγησε στη βαριά καταδίκη

Η επίθεση σημειώθηκε στις 24 Ιουλίου 2025 στην περιοχή Jambes της Ναμούρ.

Ο Lenoci είχε αρχίσει να υποψιάζεται ότι ο γείτονάς του, Marc P., είχε κακοποιήσει σεξουαλικά το 6χρονο παιδί της συντρόφου του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κάλεσε τον άνδρα στο σπίτι του και εκεί τον χτύπησε επανειλημμένα με μεγάλη βιαιότητα.

Ο Marc P. βρέθηκε αναίσθητος μέσα σε λίμνη αίματος. Επιβίωσε, αλλά σχεδόν έναν χρόνο αργότερα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ημι-φυτική κατάσταση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχε προμελέτη

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι ο Lenoci είχε χάσει τον έλεγχο όταν θεώρησε ότι ο γείτονας παραδέχτηκε όσα συνέβαιναν με το παιδί.

Το δικαστήριο όμως δεν δέχθηκε το επιχείρημα περί «ακαταμάχητου εξαναγκασμού». Έκρινε ότι είχε προηγηθεί προετοιμασία, ότι είχε κανονιστεί συνάντηση στο σπίτι και ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε ενημερώσει τους αστυνομικούς που είχαν βρεθεί εκεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο γεγονός ότι μέρος της σκηνής βιντεοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που σύμφωνα με το δικαστήριο δεν συμβάδιζε με πλήρη απώλεια ελέγχου.

Ο γείτονας είχε ήδη προηγούμενη καταδίκη

Η υπόθεση έγινε ακόμη πιο εκρηκτική επειδή ο Marc P. δεν ήταν άγνωστος στις αρχές.

Σύμφωνα με βελγικά δημοσιεύματα, είχε καταδικαστεί το 2020 σε ποινή 37 μηνών με αναστολή για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική επίθεση σε 5χρονο παιδί. Την περίοδο της επίθεσης από τον Lenoci εκκρεμούσε επίσης άλλη καταγγελία από πατέρα της ίδιας γειτονιάς σχετικά με την κόρη του.

Σε κινητό τηλέφωνο του Marc P. είχαν εντοπιστεί σεξουαλικού χαρακτήρα φωτογραφίες που αφορούσαν το συγκεκριμένο κορίτσι, και για εκείνη την υπόθεση είχε παραπεμφθεί σε δίκη.

Η συγκεκριμένη κατηγορία για το 6χρονο παιδί δεν αποδείχθηκε

Δεν βρέθηκε αποδεικτικό υλικό.

Παρότι το παιδί του Lenoci είχε αναφέρει περιστατικά που δημιούργησαν σοβαρές υποψίες, η συγκεκριμένη καταγγελία σε βάρος του Marc P. για το 6χρονο παιδί δεν κατέληξε σε δίωξη, επειδή δεν βρέθηκε επαρκές αποδεικτικό υλικό.

Έντονες αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα

Η ανακοίνωση της ποινής προκάλεσε ένταση στο δικαστήριο.

Υποστηρικτές του Lenoci κρατούσαν πλακάτ και αντέδρασαν έντονα μετά την απόφαση, ενώ ακούστηκαν αποδοκιμασίες προς τη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του βελγικού κόμματος MR, Georges-Louis Bouchez, χαρακτήρισε την ποινή «άδικη και δυσανάλογη», ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης εξέφρασε ανησυχία για την ένταση των αντιδράσεων γύρω από την απόφαση.

Ο Lenoci θέλει να ασκήσει έφεση

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Lenoci δήλωσε απογοητευμένος και υποστήριξε ότι έχασε τον έλεγχο, αλλά δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον γείτονά του.

Ο ίδιος και η υπεράσπισή του έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Μια υπόθεση που διχάζει το Βέλγιο

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο δημόσιο διάλογο γύρω από δύο διαφορετικά ζητήματα: από τη μία, την προστασία των παιδιών και την οργή που προκαλούν τέτοιες καταγγελίες· από την άλλη, την αρχή ότι κανένας πολίτης δεν μπορεί να αναλαμβάνει τον ρόλο ανακριτή, δικαστή και τιμωρού.

Το δικαστήριο ήταν σαφές ότι ακόμη και η βαθιά πεποίθηση ενός γονέα πως ένα παιδί έχει κακοποιηθεί δεν μπορεί να δικαιολογήσει προμελετημένη θανατηφόρα βία.

Η τελική λέξη, πάντως, ίσως να μην έχει ειπωθεί ακόμη, καθώς η υπόθεση αναμένεται να συνεχιστεί σε δεύτερο βαθμό.

Πηγές: Δικαστήριο Ναμούρ, The Brussels Times, Nieuwsblad.