Η Τουρκία απειλεί με πολεμική ένταση την ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην Κύπρο – Φόβοι περικύκλωσης από Ελλάδα–Κύπρο–Ισραήλ
Η Τουρκία απειλεί με πολεμική ένταση την ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην Κύπρο – Φόβοι περικύκλωσης από Ελλάδα–Κύπρο–Ισραήλ
Η Άγκυρα αντιδρά οργισμένα στη συμφωνία Κύπρου–Γαλλίας για μόνιμη παρουσία γαλλικών δυνάμεων στο νησί, φοβούμενη στρατιωτική περικύκλωση από Ελλάδα–Κύπρο–Ισραήλ.
Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά με κλιμάκωση της πολεμικής έντασης, αντιδρώντας στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Γαλλία για ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στο νησί. Η Άγκυρα, μέσω αξιωματούχων της, καταγγέλλει και εκβιάζει πολιτικά τη Λευκωσία, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή διαταράσσει τις «ισορροπίες ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει τον κίνδυνο σύγκρουσης.
Η ανακοίνωση της Κύπρου ότι η Γαλλία θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί έχει τροφοδοτήσει τους τουρκικούς φόβους για περικύκλωση, καθώς Κύπρος και Ελλάδα εμβαθύνουν τους αμυντικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ, έναν από τους βασικούς στρατηγικούς αντιπάλους της Τουρκίας στην περιοχή.
Η συμφωνία Κύπρου–Γαλλίας (SOFA) και ο νέος ρόλος της Λευκωσίας
Κύπρος και Γαλλία έχουν δρομολογήσει την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας τύπου SOFA (Status of Forces Agreement) για την παρουσία γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων σε κυπριακό έδαφος. Η μόνιμη αυτή παρουσία, σύμφωνα με τη Λευκωσία, θα έχει κυρίως ανθρωπιστικό χαρακτήρα και στοχεύει στη μετατροπή της Κύπρου σε κόμβο διαχείρισης κρίσεων και εκκενώσεων αμάχων από εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή.
Η εξέλιξη αυτή αναβαθμίζει θεαματικά τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς η Λευκωσία αποκτά θεσμοθετημένη στρατιωτική παρουσία μίας μεγάλης ευρωπαϊκής δύναμης στο έδαφός της, ενισχύοντας την αμυντική και διπλωματική της ασπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Δημιουργία υποδομών για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις
- Δυνατότητα εκκένωσης αμάχων από εμπόλεμες ζώνες
- Θεσμοθέτηση παρουσίας γαλλικών δυνάμεων με ειδικό καθεστώς SOFA
- Ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι τελικές υπογραφές μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού αναμένονται εντός Ιουνίου, με τη συμφωνία να θεωρείται κομβική για την ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας στην περιοχή.
Η Άγκυρα μιλά για «κίνδυνο έντασης» και απειλεί με αντίμετρα
Τούρκοι αξιωματούχοι επέκριναν έντονα το σχέδιο της Γαλλίας να στείλει στρατεύματα στην Κύπρο, προειδοποιώντας ότι η παρουσία γαλλικών δυνάμεων στο νησί «ενέχει τον κίνδυνο διατάραξης της υφιστάμενης ισορροπίας και αύξησης της έντασης». Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να δημιουργήσουν μελλοντικούς κινδύνους ασφαλείας ακόμη και για την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Παράλληλα, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας επαναφέρει τον γνωστό ισχυρισμό ότι η Τουρκία ενεργεί «με βάση το διεθνές δίκαιο» και ότι ως «εγγυήτρια δύναμη» δεν θα υποχωρήσει από τα εθνικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Στην πράξη, όμως, η Άγκυρα επιχειρεί να διατηρήσει τον έλεγχο της Κύπρου ως στρατηγικού ομήρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος: Νέος άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Γαλλία έχει ήδη αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, στέλνοντας δυνάμεις μετά την επίθεση ιρανικών πυραύλων στο νησί. Η στάση του Παρισιού απέναντι στην Κύπρο συνδέεται άμεσα με την ισχυρή υποστήριξη που παρέχει και στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο αμφιβολίας» για τη στρατιωτική υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε απειλής — μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ευρέως ως σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.
Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Ισραήλ δημιουργεί, στα μάτια της Άγκυρας, έναν άξονα που περιορίζει τα περιθώρια τουρκικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ποιος περικυκλώνει ποιον στην Ανατολική Μεσόγειο
SOFA, μόνιμη παρουσία γαλλικών δυνάμεων, ανθρωπιστικός κόμβος κρίσεων.
Ενεργειακή, στρατιωτική και πληροφοριακή συνεργασία.
Φόβοι περικύκλωσης, απειλές για αντίμετρα και νέες αναπτύξεις.
Φόβοι στην Άγκυρα για στρατιωτική περικύκλωση
Οι τουρκο–ισραηλινές σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως απειλή. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν έχει προειδοποιήσει ότι η ευθυγράμμιση Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας αποτελεί προσπάθεια «περικύκλωσης της Τουρκίας».
Η Άγκυρα φοβάται ότι μια τέτοια στρατιωτική και ναυτική συμμαχία μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση των ελληνικών και κυπριακών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου Τουρκία και Ελλάδα έχουν πολλαπλές εδαφικές και θαλάσσιες διαφορές. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απαντήσει με νέες αναπτύξεις drones, μαχητικών αεροσκαφών ή ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Κύκλος δυσπιστίας και κίνδυνος αποσταθεροποίησης
Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αναμένεται να εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες της Άγκυρας για απομόνωση. Δυτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η περιοχή έχει παγιδευτεί σε έναν αυξανόμενο κύκλο δυσπιστίας, όπου κάθε νέα στρατιωτική κίνηση προκαλεί αμοιβαία απάντηση.
Την ίδια στιγμή, η αναζωπύρωση της έντασης γύρω από την Κύπρο λειτουργεί ως επικίνδυνη απόσπαση της προσοχής από τη ρωσική απειλή και τις ευρύτερες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η διατλαντική κοινότητα. Αντί οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εστιάζουν σε κοινές εξωτερικές απειλές, διολισθαίνουν σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις.
Ο κίνδυνος μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης παραμένει περιορισμένος, αλλά η συνεχής κλιμάκωση ρητορικής και αναπτύξεων μπορεί να οδηγήσει και τις δύο πλευρές στο να «διπλασιάσουν» τις θέσεις τους, καθιστώντας κάθε αποκλιμάκωση όλο και πιο δύσκολη.
Η Άγκυρα θέλει την Κύπρο «όμηρο» των τουρκικών ορέξεων
Η τουρκική αντίδραση στην παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στην Κύπρο αποτελεί ωμή πρόκληση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα επιδιώκει να διατηρήσει το νησί σε καθεστώς γεωπολιτικού ομήρου, αξιοποιώντας την κατοχή του βόρειου τμήματος και τη στήριξη που λαμβάνει από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, σε κρίσιμα ζητήματα.
Την ώρα που η Κύπρος επιχειρεί να ενισχύσει την ασφάλειά της μέσω ευρωπαϊκών και περιφερειακών συμμαχιών, η Τουρκία προσπαθεί να μπλοκάρει κάθε κίνηση που μειώνει την επιρροή της στο νησί. Η σύγκρουση γύρω από τη γαλλική παρουσία στην Κύπρο δεν είναι απλώς ένα ακόμη επεισόδιο έντασης, αλλά μέρος μιας ευρύτερης μάχης για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.
Επιμέλεια: Newsroom Hellas‑Now