ΧΥΔΑΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ MILLIYET:«Όχι, δεν μας αρκούν τα 152 νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, ίσως εγκατασταθούμε σε 500, 600 νησιά και βραχονησίδες»

ΧΥΔΑΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ MILLIYET: «ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΙΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΣΑΣ» – ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΖΑΡΟΥΝ 152 ΝΗΣΙΑ

«Δεν μας αρκούν τα 152 νησιά στο Αιγαίο, ίσως εγκατασταθούμε σε 500 ή 600». Πλήρης καταγραφή του προκλητικού άρθρου του Οζάι Σεντίρ που ξεπερνά κάθε όριο ειρωνείας και αναθεωρητισμού.

Σε ένα απίστευτο εθνικιστικό παραλήρημα προχωρά ο γνωστός αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, Οζάι Σεντίρ, αποκαλύπτοντας τον βαθύ αναθεωρητισμό και την αλαζονεία που επικρατεί στα συστημικά μέσα ενημέρωσης της Άγκυρας. Με αφορμή τις αντιδράσεις στην Αθήνα για τον επικείμενο νόμο της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Σεντίρ ξεπερνά κάθε όριο, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πάμφτωχη χώρα» και καλώντας τους Έλληνες να... «κάτσουν στον καναπέ τους» την ώρα που η Άγκυρα γκριζάρει εκατοντάδες ελληνικά νησιά.

{inAds}

Το άρθρο του Τούρκου αναλυτή ξεκινά με μια άκρως προκλητική αναφορά: «Όχι, δεν μας αρκούν τα 152 νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, ίσως εγκατασταθούμε σε 500, 600 νησιά και βραχονησίδες». Ο Σεντίρ ειρωνεύεται τον ελληνικό Τύπο και την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα «επιπόλαια» και ότι Έλληνες ευρωβουλευτές ζήτησαν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες για ένα νομοσχέδιο που δεν είχαν καν δει.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Θέλοντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι η Άγκυρα δεν λειτουργεί με τετελεσμένα, σε αντίθεση με την Ελλάδα, την οποία κατηγορεί ότι «έριξε λάδι στη φωτιά» το 2011 με τις αλλαγές στον νόμο περί υδρογονανθράκων. «Η Αθήνα, ψηφίζοντας έναν νόμο στο δικό της κοινοβούλιο, προσπάθησε να κατασχέσει όλα τα δικαιώματα της παράκτης Τουρκίας και νομίζει ότι κι εμείς θα κάνουμε το ίδιο», αναφέρει, προσθέτοντας προκλητικά ότι η Τουρκία είναι «σοβαρό κράτος» και ο νόμος της θα είναι σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο – το οποίο, βέβαια, η Άγκυρα αρνείται συστηματικά να υπογράψει!

{inAds}

Στο στόχαστρό του μπαίνει για άλλη μια φορά η μέση γραμμή και τα κυριαρχικά δικαιώματα μεγάλων ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και το Καστελλόριζο. Ο Σεντίρ χαρακτηρίζει «παράλογο» το γεγονός ότι το Καστελλόριζο (Meis), με έκταση μόλις 10 τ.χλμ. που απέχει 2 χλμ. από την Τουρκία και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τ.χλμ. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει καμία νομική ή πολιτική ισχύ για την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 10 ΜΙΛΙΩΝ

Ο Τούρκος αναλυτής επιχειρεί να βγάλει «λάδι» την τουρκική πολεμική αεροπορία, υποστηρίζοντας ότι οι ειδήσεις για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι ψευδείς. Σύμφωνα με τη δική του οπτική, τα τουρκικά μαχητικά δεν παραβιάζουν τα 6 μίλια, αλλά η ένταση δημιουργείται επειδή η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα στον κόσμο όπου η υφαλοκρηπίδα διαφέρει στη θάλασσα (6 μίλια) και στον αέρα (10 μίλια)», επικαλούμενος τη Σύμβαση του Σικάγο και ισχυριζόμενος ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ελληνικό όριο.

Παράλληλα, υπενθυμίζει με νόημα το τουρκικό casus belli (αιτία πολέμου) σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, αναφέροντας ότι η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης προ 30 ετών παραμένει σε ισχύ και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα».

{inAds}

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: «ΜΙΑ ΠΑΜΦΤΩΧΗ ΧΩΡΑ»

Το πιο χυδαίο σημείο της ανάλυσης του Σεντίρ αφορά την οικονομική και βιομηχανική υποτίμηση της πατρίδας μας. Ο αναλυτής αναφέρει επί λέξει: «Με λίγη λογική, γιατί η Τουρκία να βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, μια χώρα χωρίς φυσικούς πόρους ή την ικανότητα παραγωγής βιομηχανίας ή τεχνολογίας;». Αντίθετα, εξυμνεί την Τουρκία ως μια χώρα με «υπερχιλιετή ιστορία 4.000 ετών που ίδρυσε 17 αυτοκρατορίες και δεν υποδουλώθηκε ποτέ».

Το άρθρο ολοκληρώνεται με μια άκρως ειρωνική καθησυχαστική αναφορά, η οποία ωστόσο κρύβει ξεκάθαρο γκριζάρισμα: «Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι η Τουρκία δεν θα κατασχέσει κανένα από τα 152 νησιά, βράχους ή βραχονησίδες με τον νόμο που θα θεσπίσει... Έλληνες καθίστε στον καναπέ σας! Η Άγκυρα δεν θα επαναλάβει το λάθος της Ελλάδας, επειδή θέλουμε το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης (όπως εμείς την θέλουμε)». Ταυτόχρονα, βέβαια, δεν παραλείπει να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με βάση τις συνθήκες του Παρισιού και της Λωζάνης.

{inAds}

Πηγή: echedoros.blog | Επιμέλεια: Newsroom Hellas‑Now