ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΓΙΑΪΤΖΙ: «Η Ελλάδα ετοιμάζει επίθεση στην Τουρκία αν μπλέξει με το Ιράν» – Στο στόχαστρο οι Patriot στη Σαμοθράκη
⚠️ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΓΙΑΪΤΖΙ: «Η Ελλάδα ετοιμάζει επίθεση στην Τουρκία αν μπλέξει με το Ιράν» – Στο στόχαστρο οι Patriot στη Σαμοθράκη
Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Τουρκία προκαλούν αίσθηση, με τον απόστρατο υποναύαρχο Τζιχάτ Γιαϊτζί να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα σχεδιάζει στρατιωτική εμπλοκή κατά της χώρας του. Ο «αρχιτέκτονας» της Γαλάζιας Πατρίδας, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, έθεσε στο στόχαστρο την ελληνική αμυντική θωράκιση στα νησιά του Αιγαίου.
Cihat Yaycı:
— TRHaber Savunma (@savunma_trhaber) March 15, 2026
▪️İki buçuk cephede savaş; Yunanistan, Kıbrıs ve İran...
▪️Yani Türkiye, İran'la savaşa sokulursa Kıbrıs'τα bir hamle yapılacak. Bu arada Yunanistan Türkiye'ye bir saldırı gerçekleştirecek.
▪️Olmaz demeyin. Dünyada olmayacak hiçbir şey kalmadı aslında. Olmaz… pic.twitter.com/5Y7diEzwaI
🚀 Οι Patriot στη Σαμοθράκη και το «2,5 Μέτωπα»
Το κύριο σημείο της τουρκικής ανησυχίας επικεντρώνεται στη μεταφορά συστημάτων αεράμυνας Patriot από τον ελληνικό στρατό, με ιδιαίτερη αναφορά στη Σαμοθράκη. Ο Γιαϊτζί ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη τέτοιων βαρέων όπλων ακυρώνει τους όρους κυριαρχίας των νησιών, επικαλούμενος τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.
Ο Τούρκος απόστρατος προχώρησε ακόμα περισσότερο, κάνοντας λόγο για σχέδια εμπλοκής της Τουρκίας σε έναν «πόλεμο σε 2,5 μέτωπα», εννοώντας ταυτόχρονες εστίες σε Ιράν, Ελλάδα και Κύπρο. Παρά την αμφισβήτηση της παρουσιάστριας, ο ίδιος επέμεινε στη θεωρία του περί στρατηγικής αποσταθεροποίησης της Άγκυρας.
🔍 Η θεωρία του Graham Fuller
Ο Γιαϊτζί αναφέρθηκε επίσης στο βιβλίο του Graham Fuller «Το Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας», ισχυριζόμενος ότι οι στρατηγικές που περιγράφονται εκεί επιχειρούνται να υλοποιηθούν σήμερα, με στόχο την αποδυνάμωση της τουρκικής ισχύος στην περιοχή.
Πηγή: Τουρκικά ΜΜΕ / Επιμέλεια: Hellas-Now Newsroom
