Ξεφεύγουν οι Τούρκοι: Χάρτες με τα σύνορα της Ελλάδας μέχρι τη Λαμία


Στο μικροσκόπιο των αναλυτών μπαίνουν νέες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από λογαριασμούς οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT). Με χάρτες που δείχνουν τα σύνορα της Ελλάδας μέχρι τη… Λαμία, προωθούν ακραία αναθεωρητικά σενάρια, κάνοντας λόγο για πλήρη ανασχεδιασμό του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Η ρητορική της «διόρθωσης» ιστορικών συνόρων

Στο επίκεντρο αυτής της προπαγάνδας βρίσκεται ο ισχυρισμός ότι τα υφιστάμενα σύνορα αποτελούν «ιστορικά σφάλματα» της βρετανικής διπλωματίας. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί υποστηρίζουν ότι η Τουρκία οφείλει να «αποκαταστήσει την ισορροπία», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μετά από μια ενδεχόμενη σύρραξη, η Τουρκία και η Ιταλία θα πρέπει να καταστούν θαλάσσιοι γείτονες, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά την ελληνική παρουσία στο Αιγαίο.
{inAds}



Χάρτες με Εδαφικές Διεκδικήσεις σε Ήπειρο και Μακεδονία

Πέρα από το αρχιπέλαγος, η συγκεκριμένη ρητορική επεκτείνεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στους χάρτες που διακινούνται:

–Η περιοχή της Ηπείρου εμφανίζεται με τον όρο «Τσαμουριά», υιοθετώντας αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Αλβανών εθνικιστών.

–Η Δυτική Μακεδονία έως τη Λαμία, παρουσιάζεται υπό τον έλεγχο των Σκοπίων, σε μια προσπάθεια πλήρους αποδόμησης της ελληνικής επικράτειας.
Στρατηγική επικοινωνιακού πολέμου

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα, αν και στερούνται νομικής και ιστορικής βάσης, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου επικοινωνιακού πολέμου (hybrid warfare). Στόχος είναι η καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και η δοκιμή των αντανακλαστικών της ελληνικής πλευράς απέναντι σε ακραίες προκλήσεις που αμφισβητούν διεθνείς συνθήκες δεκαετιών. Από την άλλη, απευθύνονται σε ένα τουρκικό κοινό, που δεν αποτελείται μόνο από ακραίες μειοψηφίες, αφού ανάλογα αφηγήματα υιοθετεί επίσημα μέχρι και ο βασικός κυβερνητικός εταίρος του Προέδρου της Τουρκίας.