Βόμβες από Milliyet για Πρέσπες του Αιγαίου: Ραντεβού Erdogan - Μητσοτάκη για συνεκμετάλλευση
Σενάρια αποκλιμάκωσης και επανεκκίνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προβάλλει η τουρκική εφημερίδα Milliyet, κάνοντας λόγο για «ελπίδα άνοιξης στο Αιγαίο» μετά από ένα δύσκολο και γεμάτο εντάσεις 2025.Σύμφωνα με τη Milliyet, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2026, με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να ανοίξει ξανά ο δίαυλος πολιτικού διαλόγου.
{inAds}
Δύο αναβολές και πολιτικό παρασκήνιο
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, που είχε προγραμματιστεί για το 2025, αναβλήθηκε δύο φορές, με την Αθήνα –όπως αναφέρεται– να ακολουθεί πολιτική «ελεγχόμενης έντασης» για εσωτερικούς λόγους.
Παρ’ όλα αυτά, το 2026 εμφανίζεται πλέον ως χρονιά επαναπροσέγγισης.
Η Milliyet θυμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2023 οι δύο ηγέτες υπέγραψαν στην Αθήνα τη Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η σημαντικότερη κίνηση μετά το ιστορικό Σύμφωνο Φιλίας του 1930, που είχαν υπογράψει οι Ισμέτ Ινονού και Ελευθέριος Βενιζέλος.
Τριπλή γραμμή διαλόγου
Παρά τις δυσκολίες σε επίπεδο κορυφής, οι διμερείς σχέσεις –σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα– συνεχίζονται μέσω:
πολιτικού διαλόγου, θετικής οικονομικής και διπλωματικής ατζέντας, στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
{inAds}
Οι επόμενες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για 20 και 21 Ιανουαρίου 2026 στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζεται η 6η Ανώτατη Σύνοδος Συνεργασίας στην Άγκυρα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Hakan Fidan, ο οποίος είχε τονίσει ότι «το Αιγαίο δεν είναι άλυτο πρόβλημα» και ότι Τούρκοι και Έλληνες πρέπει «να βγουν από το σημερινό αδιέξοδο».
Η Milliyet σημειώνει επίσης την ανταλλαγή τηλεφωνημάτων μεταξύ Erdogan και Μητσοτάκη το 2025, με αφορμή τα γενέθλιά τους, κινήσεις που ερμηνεύονται ως σήμα διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.
Παρά τις εκκρεμότητες και τις διαφωνίες, η τουρκική εφημερίδα καταλήγει ότι το 2026 μπορεί να εξελιχθεί σε χρονιά «νέας σελίδας» για το Αιγαίο, με την προσδοκία σταδιακής αποκλιμάκωσης.
