81 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944 - Η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη


Στις 12 Οκτωβρίου 1944 ολοκληρώνεται μια από τις πιο κρίσιμες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Αθήνα και η απελευθέρωση της πόλης.
Η Κατοχή είχε διαρκέσει περισσότερο από τρία χρόνια και είχε αφήσει πίσω της βαθιές πληγές, ανθρώπινες, κοινωνικές και πολιτικές.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας με ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο Χ αναφέρει: «Ογδόντα ένα χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και το τέλος της μακράς νύχτας της Γερμανικής Κατοχής».
{inAds}

 

«Και βλέπομε τη γερμανική σημαία σιγά – σιγά να υποστέλλεται, να εξαφανίζεται σαν να την κατάπιε ο Ιερός Βράχος. Και να αρχίζει να ανεβαίνει στον ιστό το αγαπημένο χρώμα του ουρανού μας» (Ιωάννα Τσάτσου, Φύλλα Κατοχής), προσθέτει στην ανάρτηση ο κ. Δένδιας.

Απελευθέρωση της Αθήνας αποκαλείται η εκκένωση της ελληνικής πρωτεύουσας από τα γερμανικά στρατεύματα, γεγονός που έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου 1944 και θεωρείται ως η επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου. Σε αντίθεση, πάντως, με τις υπόλοιπες χώρες, στην Ελλάδα δεν εορτάζεται η απελευθέρωση, αλλά η έναρξη του πολέμου (ΟΧΙ - 28η Οκτωβρίου 1940), με την άρνηση παράδοσης της χώρας. Η ημερομηνία της Απελευθέρωσης περνά σχετικά απαρατήρητη.

Εκείνη τη μέρα οι δρόμοι της ελληνικής πρωτεύουσας γέμισαν από εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πανηγύριζαν την αποχώρηση των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων. Η χαρά, τα δάκρυα, οι αγκαλιές και οι κραυγές “Ελευθερία!” αντηχούσαν σε κάθε γωνιά της πληγωμένης πρωτεύουσας.
Το ΕΣΔΟΓΕ ζητά δικαιοσύνη 81 χρόνια μετά

Με αφορμή την επέτειο, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας (ΕΣΔΟΓΕ) ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη διεκδίκηση των απαράγραπτων γερμανικών οφειλών. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι η ιστορική μνήμη απαιτεί όχι μόνο τιμή αλλά και δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στο ελληνικό έδαφος.

Η διεκδίκηση αφορά τις γερμανικές οφειλές από το κατοχικό δάνειο, τις πολεμικές επανορθώσεις και τις αποζημιώσεις για τις θηριωδίες που υπέστη ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της Κατοχής.


{inAds}
Η ιστορική σημασία της 12ης Οκτωβρίου 1944

Η απελευθέρωση της Αθήνας δεν ήταν απλώς η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων. Ήταν το τέλος μιας περιόδου πείνας, εξευτελισμού, βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Ήταν η αρχή της ελπίδας για έναν λαό που αντιστάθηκε με αξιοπρέπεια και θάρρος, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και καταστροφές.
Οι 1.264 μέρες Κατοχής άφησαν ανεξίτηλα σημάδια: χιλιάδες νεκροί από την πείνα και τις εκτελέσεις, ολοκληρωτικές καταστροφές χωριών, λεηλασία του πλούτου της χώρας και βασανισμό της ψυχής ενός ολόκληρου έθνους.
Η μνήμη ως όπλο κατά της λήθης

Σήμερα, 81 χρόνια μετά, η τιμή στην απελευθέρωση της Αθήνας αποτελεί υποχρέωση προς τις νέες γενιές. Η ιστορική μνήμη δεν είναι απλώς αναπόληση του παρελθόντος – είναι υπενθύμιση των θυσιών που έγιναν για την ελευθερία και φάρος για το μέλλον.
Η Ελλάδα οφείλει να μη ξεχνά, να τιμά τους αγωνιστές της Αντίστασης και να διεκδικεί με σθένος την ιστορική δικαιοσύνη που οφείλεται στον ελληνικό λαό.

«Και να αρχίζει να ανεβαίνει στον ιστό το αγαπημένο χρώμα του ουρανού…»
Από την ανάρτηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια.
Τιμή και δόξα στους ήρωες της Απελευθέρωσης. Αιωνία η μνήμη τους.
Σεμνή τελετή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Σήμερα το πρωί, στον εμβληματικό χώρο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας για τον εορτασμό της 81ης επετείου. Η τελετή, με την παρουσία Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, αποτέλεσε το επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων.
Στην τελετή παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και φορέων.

Η τελετή, αποτέλεσε το επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων.
Η σημαία που κυματίζει σήμερα στην Ακρόπολη θυμίζει εκείνη την ιστορική στιγμή του 1944, όταν η ελληνική σημαία αντικατέστησε το ναζιστικό έμβλημα που για 1.264 μέρες λέρωνε τον ιερό βράχο. Η Ακρόπολη, σύμβολο της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, έγινε και πάλι το θέατρο μνήμης και τιμής προς τους ήρωες της Απελευθέρωσης.

Παράλληλα, προγραμματίστηκε ειδική τελετή μνήμης για τα θύματα της πείνας κατά την περίοδο της Κατοχής και για τους εκτελεσθέντες, τιμώντας τη θυσία χιλιάδων Ελλήνων που πλήρωσαν το υψηλότερο τίμημα για την ελευθερία.

*Φωτογραφίες EUROKINISSI