Φινλανδός πρόεδρος: Προετοιμαστείτε για πόλεμο με την Ρωσία


Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να πολεμήσουν τη Ρωσία, λέει ο Φινλανδός πρόεδρος.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να πολεμήσουν εάν η Μόσχα ξεκινήσει περαιτέρω στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας ως μέρος των μεταπολεμικών εγγυήσεων ασφαλείας που συζητούνται από τον «συνασπισμό των προθύμων», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας.

Ο Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι οποιεσδήποτε εγγυήσεις ασφαλείας διαπραγματευτούν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί τρεισήμισι χρόνια θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «ισχυρός» αποτρεπτικός παράγοντας για μια μελλοντική εισβολή από τη Μόσχα.

{inAds}

«Αυτός ο αποτρεπτικός παράγοντας πρέπει να είναι εύλογος και για να είναι εύλογος πρέπει να είναι ισχυρός», είπε στον Guardian σε συνέντευξή του στο Ελσίνκι πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Έρχεται αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι 26 έθνη είχαν δεσμευτεί να συμμετάσχουν σε μια «δύναμη καθησυχασμού» στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει στρατιωτική παρουσία «στο έδαφος, στη θάλασσα ή στον αέρα».

Ερωτηθείς εάν οι εγγυήσεις ασφαλείας θα σήμαιναν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες υπόσχονται να εμπλακούν στρατιωτικά με τη Ρωσία σε περίπτωση μελλοντικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Stubb είπε στην εφημερίδα: «Αυτή είναι η ιδέα των εγγυήσεων ασφαλείας εξ ορισμού».

Είπε ότι οι εγγυήσεις θα τεθούν σε ισχύ μόνο μετά από μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά η Μόσχα δεν θα έχει «κανέναν απολύτως λόγο στις κυρίαρχες αποφάσεις ενός ανεξάρτητου έθνους-κράτους».

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας στην ουσία είναι αποτρεπτικές και αυτός ο αποτρεπτικός παράγοντας πρέπει να είναι εύλογος, και για να είναι εύλογος πρέπει να είναι ισχυρός. Και αυτό σημαίνει επίσης στρατηγική επικοινωνία, επομένως δεν κάνουμε εγγυήσεις ασφαλείας στον αέρα, αλλά κάνουμε πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας και η Ρωσία το γνωρίζει αυτό», είπε.

Ο κ. Στουμπ έχει γίνει βασικό πρόσωπο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σφυρηλατώντας στενό δεσμό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο βρίσκεται σε τακτική επαφή «τηλεφωνικά και με άλλα μέσα» σε μια διμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Νομίζω ότι είναι δουλειά του προέδρου της Φινλανδίας να τα πάει καλά με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, όποιος κι αν είναι», είπε ο Πρόεδρος Στουμπ.

«Η εξωτερική πολιτική βασίζεται πάντα σε τρεις πυλώνες. Είναι αξίες, συμφέροντα και δύναμη. Τα μικρά κράτη έχουν μόνο αξίες και συμφέροντα... Αλλά μπορούμε να έχουμε επιρροή αντί για δύναμη. Η δέσμευση είναι καλύτερη από την απεμπλοκή, είτε στην κόλαση είτε στο νερό».

Επέμεινε ότι ένα «αμερικανικό backstop» παραμένει απαραίτητο για να δώσει στην Ουκρανία οποιαδήποτε πραγματική δύναμη, παραδεχόμενος ότι παραμένει σαφές σε τι ήταν διατεθειμένη να συμφωνήσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Η υπομονή του Τραμπ φαίνεται να μειώνεται για τον Πούτιν μετά την εισβολή ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στην Εσθονία, είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν μου αρέσει όταν συμβαίνει αυτό. Θα μπορούσε να είναι μεγάλος μπελάς, αλλά θα σας ενημερώσω αργότερα».

Η Εσθονία ενώνεται με την Πολωνία και τη Ρουμανία ως γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχουν εισβάλει στον εναέριο χώρο τους ρωσικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Εσθονοί αξιωματούχοι υποστήριξαν το Σάββατο ότι δεν υπήρχε ανάγκη να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5, η ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από ρωσικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι η Μόσχα διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης μιας εκστρατείας δολιοφθοράς, κυβερνοεπιθέσεων και επιχειρήσεων επιρροής.